De Pil

Veel (jonge) vrouwen gebruiken tegenwoordig de pil om ongewenste zwangerschap te voorkomen. De pil is een voorbehoedsmiddel dat dagelijks moet worden geslikt. Hierdoor zorgt het voor een grote veiligheid. Ook de pil zorgt er niet voor dat je een soa kunt oplopen. Meestal slik je in een maand 21 pillen en wordt er daarna een zogenaamde stopweek gebruikt. Na de stopweek begin je weer opnieuw met een andere strip. Op de bijsluiter van de pil staat een hele omschrijving of dit van toepassing is. Er zijn meerdere soorten en merken van de pil verkrijgbaar. Wanneer je twijfelt of de pil die je nu gebruikt wel goed is voor je, of wanneer je er complicaties van krijgt, kan je in overleg met je huisarts zo van merk of soort wisselen.

De pil zorgt voor een aantal dingen waardoor je minder snel zwanger wordt. Een daarvan is dat de pil twee soorten hormonen aanmaakt genaamd oestrogeen en progestageen. Mede dankzij deze hormonen die de pil bevat, zullen er geen eicellen vrijkomen. Daarnaast hebben ze ook grote invloed op de baarmoederwand. Het slijm in de baarmoederhals wordt dikker waardoor het vrij lastig wordt voor de zaadcellen om zich te nestelen in de baarmoeder.

Tegenwoordig bevat de pil een minder grote dosis hormonen dan in het verleden vaak het geval was. De grote hoeveelheden gaven namelijk veel onplezierige bijwerkingen. In vergelijking met vroeger is de dosis ruim met de helft afgenomen, maar is de betrouwbaarheid aanzienlijk verbeterd dankzij de goede voorlichting en bijsluiter. De meeste mensen die met het gebruik van de pil alsnog zwanger raakt, is de pil tijdens de eenentwintig dagen ergens een keer vergeten of heeft hem te laat geslikt waardoor er meer dan twaalf uur tussen de gemeenschap en het innemen heeft gezeten.

Ook de pil is er in verschillende soorten verkrijgbaar. Zo is er een zogenaamde één-fase pil, twee-fase pil en de minipil. Dit zijn varianten van de pil die je moet slikken. Naast de pil die je moet slikken, is er ook een zogenaamde prikpil. Deze wordt via een injectie innemen en bevat dezelfde stoffen als de minipil maar de dosis is een stukke hoger dan in de vaste vorm. De prikpil gebruik je ook maar een keer in de tien weken en wordt door de huisarts ingespoten. Wanneer je stopt met de prikpil, duurt het langer om weer zwanger te raken dan met een vaste pil. Ook zullen de bloedingen na een halfjaar stoppen maar is er een mogelijke kans op gewichtstoename.

De minipil is geen qua omvang niet kleiner dan een normale pil, maar bevat slechts een van de twee hormonen namelijk progestageen. De minipil is de eerste veertien dagen niet veilig. Ook is deze variant van de pil minder beschermend dan de combinatiepil met beide hormonen. Hierdoor is het van groot belang dat de minipil iedere dag op hetzelfde tijdstip wordt ingenomen. Wanneer je hem vergeet, heb je twee tot maximaal drie uur de tijd, anders is de minipil de opvolgende veertien dagen weer niet veilig. Wanneer je een onregelmatig leefpatroon hebt, is de minipil dus geen aanrader.

De combinatie pil de meest gebruikte pil. Dankzij het oestrogeen wat deze pil afgeeft wordt het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor innestelen en zorgt het ervoor dat de eierstokken geen nieuwe eicellen laten rijpen. Ook zorgt een taai-achtig slijm bij de baarmoedermond ervoor dat de zaadcellen niet eenvoudig kunnen binnendringen wat ervoor zorgt dat de zwangerschap lastig tot onmogelijk wordt.

De éénfasepil bevat evenveel hormonen per pil en is daarom vrij eenvoudig in te nemen. Ook kan je met deze pil makkelijker schuiven met de tijd dat je hem inneemt en dus de menstruatieperiode kan verschuiven. Zowel de twee als de driefasen pil bevatten verschillende hoeveelheden hormonen, waardoor deze nauwkeurig bijgehouden moeten worden. De tweede en derde fasenpillen, bevatten alle twee in de eerste fase het hormoon oestrogeen, in de andere fasen komen de juiste hoeveelheden progestageen en oestrogeen. Ook staan deze twee varianten van de pil beter bekend als de combinatiepillen.

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment