Spiraaltje

Wanneer u nog even niet aan zwangerschap moet denken, dan kun je natuurlijk ervoor kiezen om geen seksueel contact met je partner te hebben. Maar aan die belofte wordt vaak nooit lang vastgehouden. Het is natuurlijk vrij normaal dat je wel eens intiem met je partner wilt vrijen of knuffelen. Om er dan voor te zorgen dat je niet zwanger raakt, dan is het spiraaltje een betrouwbaar voorbehoedsmiddel.

Het spiraaltje is een klein ankertje van een kunststof van ongeveer 2 tot 4 mm lang. Deze wordt ingebracht in de baarmoeder. Aan het uiteinde zitten twee draadjes waarmee je hem later weer kunt verwijderen. Een van de voordelen van dit voorbehoedsmiddel is dat zowel jij als je partner het niet merken tijdens het vrijen. Het spiraaltje zorgt ervoor dat de zaadcellen onvruchtbaar zijn en niet kunnen innestelen in de baarmoeder, waardoor het niet mogelijk is om zwanger te worden. Het spiraaltje houdt alleen geen andere Soa’s tegen zoals het vrouwencondoom, hier dien je wel rekening mee te houden wanneer je voor dit voorbehoedsmiddel kiest. Er zijn een aantal verschillende soorten spiraaltjes verkrijgbaar.

De twee meest gebruikte spiraaltjes zijn de koperspiraal en de hormoonspiraal. Het koperspiraaltje heeft een koperdraad langs de zijkant lopen. Dit zorgt ervoor dat de zaadcellen niet de baarmoeder kunnen binnenkomen en houdt daarmee ook het innestelen tegen. Daarnaast is het koperspiraaltje zeer betrouwbaar. Ongeveer 1% van de gebruikers raakt uiteindelijk zwanger waardoor we het als zeer betrouwbaar voorbehoedmiddel kunnen beschouwen.

Wanneer je gebruik maakt van het koperspiraaltje, is het heel gewoon dat de menstruatie wat langer duurt dan je gewend bent en dat er wat hevigere krampen of buikpijn en meer bloedverlies kan optreden dan je gewend bent. Naast het extra bloedverlies tijdens de menstruatie, kan dit ook tussendoor voorkomen. Hier hoef je verder niet ongerust over te worden en zal je tevens terug kunnen lezen in de bijsluiter. Het koperspiraaltje kan langere tijd meegaan dan een vrouwencondoom of andere voorbehoedsmiddelen. Het is een beetje afhankelijk van het type spiraaltje, maar over het algemeen kan een koperspiraal ongeveer vijf en maximaal tien jaar meegaan.
Naast het koperspiraaltje is het ook het hormoonspiraaltje. Deze geeft een kleine hoeveelheid van het hormoon Progestageen af.

Dit hormoon zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies niet geschikt wordt voor het zaad om zich in te nestelen. Het principe is gelijk aan die van het koperspiraaltje en is ook direct werkbaar. Daarnaast is hij theoretisch gezien nog veiliger dan het koperspiraaltje. Mensen die gebruik maken van de hormoonspiraal hebben nog minder dan een half procent kans om zwanger te raken! Het is daarom statistisch gezien een van de beste voorbehoedsmiddelen die verkrijgbaar is voor de vrouw.

Het voordeel van het hormoonspiraaltje is dat het ervoor kan zorgen dat de menstruatie minder pijnlijk, hevig en minder lang duurt dat normaal gesproken. In sommige gevallen kan de menstruatie ook gewoon wegblijven. Je hoeft dus absoluut niet te schrikken als je er ineens een paar dagen eerder vanaf bent dan normaal gesproken of dat hij helemaal niet optreed. Naast deze voordelen moet je er wel op letten dat het hormoonspiraaltje maximaal vijf jaar mee gaat. Daarna is geeft hij geen Progestageen af, waardoor het minder betrouwbaar is.

Het spiraaltje is in principe voor iedereen geschikt, ook wanneer je niet eerder zwanger bent geweest. Daarnaast moet je wel oppassen wanneer je van jezelf al een pijnlijke menstruatie hebt. Een van de bijwerkingen kan zijn dat het spiraaltje de menstruatie juist verergerd. Na het inbrengen kan het soms even wat pijnlijk of gevoelig zijn, waardoor je een aspirine of ibuprofen kan innemen. Wanneer de pijn te hevig is, kan het raadzaam zijn een arts te raadplegen.

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment