Pessarium

Een wat minder bekend voorbehoedsmiddel is het pessarium. Dit komt omdat het pessarium in Nederland niet meer wordt gebruikt voor dit soort doeleinden. We kunnen het pessarium het beste omschrijven als een soort ring die men inbrengt om zodoende ongewenste zwangerschap te voorkomen. Maar meestal wordt het pessarium ook regelmatig gebruikt bij verzakking of incontinentie.
Wanneer er een pessarium wordt gebruikt om verzakking tegen te gaan, is het een ronde rubberen ring met een diameter van 50 mm tot en met 80 millimeter.

De dikte ligt in de meeste gevallen tussen de vijf en tien millimeter, en is mede afhankelijk van het gebruikte materiaal voor het pessarium. Dit kan Rubber, hard kunststof of zelfs van porselein is mogelijk. Hoe harder het materiaal des te meer steun het pessarium geeft. Naast het type materiaal is de maat ook van groot belang. Helaas is het vrij lastig om te bepalen wat nu de juiste maat is. Hier word vaak een beetje mee geëxperimenteerd. Door te kijken hoe je op de ring reageert en hoeveel klachten het pessarium geeft. Is de ring te groot, dan zal het inbrengen erg lastig zijn en wellicht pijnlijk worden. Daarnaast is het ook goed mogelijk dat het op de urinebuis in de vagina drukt, waardoor inwendige doordruk plekken kunnen ontstaan.

Is het pessarium te klein, dan loopt je de kans dat het pessarium niet goed past rond de baarmoederwand en het schaambeen, waardoor de ring eruit kan vallen. In het verleden was het pessarium ook een voorbehoedsmiddel. Tegenwoordig wordt het vaak gebruikt wanneer je last hebt van een verzakking en liever niet geopereerd wilt worden, of kan worden. Sommige mensen gebruiken het pessarium liever omdat ze niet geopereerd willen worden. Maar vergis je niet, een pessarium moet minstens drie keer per maand worden nagekeken, schoongemaakt en dan weer opnieuw laten plaatsen. Deze controles dienen alleen door een arts of ander bevoegd medisch personeel te worden uitgevoerd. Wanneer je het pessarium niet grondig reinigt of laat controleren, bestaat het risico dat deze niet meer te verwijderen valt. Het pessarium zal dan volledig ingroeien. Het verwijderen is dan alleen nog mogelijk door een ingreep onder narcose, omdat dit in de meeste gevallen extreem pijnlijk verloopt.

Wanneer je het pessarium als voorbehoedsmiddel gaat gebruiken is deze meestal groter en bevat het een vlies van zes tot tien millimeter. Daarnaast is er een zaaddodend pasta aangebracht. Een pessarium wat hiervoor wordt ingebracht, kan slechts eenmalig worden gebruikt. Ook moet het twee uur voor de gemeenschap met je partner worden aangebracht voor volledige en meest betrouwbare werking.

De betrouwbaarheid van het pessarium als voorbehoedsmiddel is van diverse zaken afhankelijk. Mede daarom wordt het vaak niet meer toegepast, maar meer als medische oplossing gebruikt. De betrouwbaarheid is voornamelijk te bepalen aan de hand van het soort pessarium en de manier waarop het geplaatst wordt. Daarnaast moet het dus ook vroegtijdig worden aangebracht. Wanneer je het pessarium gebruikt, ben je wel goed beschermd tegen de meeste Soa’s, met uitzondering van onder andere HIV. Wanneer het pessarium goed op zijn plek zit, zal je er verder geen last van ondervinden. Ook heeft het pessarium als voordeel dat het geen invloed heeft op de menstruatie en andere lichaamsprocessen.

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment