Vaginale Douche

Zoals de naam al laat raden, is een vaginale douche niets meer dan een spoeling van de schede en vulva. Meestal wordt een dergelijke behandeling als extra verzorging van de vagina toegepast. In het verleden dacht men dat het ook een goede manier was als anticonceptiemiddel. Met de spoeling kon het zaad worden weggespoeld. Maar wanneer je verder gezond en wel bent, dan is een vaginale douche niet noodzakelijk en kan het eerder meer kwaad doen dan goed.

Wanneer je een vaginale douche neemt, loop je de kans om inwendig de boel flink te beschadigen. Zo kan de vaginawand beschadigen door de verschillende chemicaliën die er in een vaginale douche zijn opgelost. Daarnaast tast het de zelfreinigende functie van de vagina aan omdat de goedaardige bacteriën ook worden weggespoeld. Wanneer je te vaak een vaginale douche neemt, zal het uiteindelijk juist de tegenovergestelde werking hebben en meer schade toebrengen dan het voorkomen ervan.

Ook werd er vaak gedacht dat een vaginale douche zou helpen om vervelende geurtjes te verwijderen. Helaas bereik hier je met een vaginale douche ook niets mee. De geurtjes zijn namelijk afkomstig van de uitwendige geslachtsdelen. Wanneer je een lauw tot warm vochtig doekje neemt met een PH-neutrale zeep, kan je de vagina reinigen waardoor de geurtjes vanzelf zullen verdwijnen. Is dit niet het geval, dan is de kans groot dat het van binnenuit komt. In dat geval is er in de meeste gevallen sprake van een vaginale infectie. Dan is het verstandiger om de huisarts te raadplegen voor het stellen van een diagnose en het bepalen van de beste behandelmethode.

Vaginale douches worden vrijwel het meeste toegepast door tieners en jongere vrouwen. Een veel gebruikte methode is water met azijn mixen. Daarnaast zijn er ook een aantal aan het experimenteren geweest met cola. Nadat er meer bekend werd over deze methode zijn er onderzoeken uitgevoerd. Hieruit is naar voren gekomen dat cola daadwerkelijk een verlammende werking kan hebben op het zaad. Maar betrouwbaar is het niet, dit komt omdat de vaginale douche te laat wordt toegepast, of omdat de vloeistof de zaadcellen juist eerder richting baarmoeder toe verplaatst dan dat ze weggespoeld worden.

Een vaginale douche wordt ook vaak een schedespoeling genoemd. We hebben net al naar voren gebracht dat je als gezonde (jonge) vrouw eigenlijk geen vaginale douche nodig hebt en dat het zelfs slechter voor je kan zijn, zeker wanneer je het te vaak doet. Daarnaast wordt het ook nadrukkelijk afgeraden wanneer je zwanger bent. Dit komt omdat de chemicaliën die in de vaginale douche zitten, mogelijk geabsorbeerd worden en zodoende de foetus kunnen beschadigen. Daarnaast wordt de kans op een buitenbaarmoederlijk zwangerschap aanzienlijk vergroot.

Onderzoekers vermoeden dat er een verband bestaat tussen de vaginale douche en de afwijkende zwangerschap. Er werd een onderzoek ingesteld met een groep vrouwen die een keer per week een vaginale douche gebruikte, en een groep die dit niet deed. De groep die eens per week een vaginale douche nam, had een twee keer zo hoog risico een buitenbaarmoederlijk zwangerschap dan de groep de geen vaginale douche nam. Een verklaring hiervoor ligt voor de hand; Een buitenbaarmoederlijk zwangerschap wordt namelijk het meeste veroorzaakt door een bekkenbodemontsteking. Een vaginale douche vergroot de kans op dergelijke ontstekingen aanzienlijk, omdat er mogelijk infecties worden verspreid naar de eierstokken en andere delen van het geslachtsorgaan.

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment