Syfilis

Wanneer we het over syfilis hebben, dan hebben we het over een vrij ernstige Soa die je niet lang moet laten zitten zonder medisch advies in te winnen. Syfilis is namelijk alleen goed te genezen wanneer je er nog bijtijds bij bent. Daarna kan het voor behoorlijke gezondheidsklachten zorgen die blijvende schade kan achterlaten. Syfilis wordt veroorzaakt door een vrij agressieve bacterie die zich nestelt in de penis, vagina of de anus. Een groot gevaar van deze bacterie is dat hij zich na verloop van tijd via de bloedbaan door het gehele lichaam kan verspreiden en andere organen en gewrichten kan aantasten.

De eerste verschijnselen van deze toch wel ernstige soa komen na ongeveer twee tot twaalf weken pas aan het licht. Het begint met een paar zweertjes of rode plekjes rond het geslachtsdeel of andere plek waar je geïnfecteerd bent. Het zweertje is meestal iets kleiner dan een centimeter en wordt na enkele dagen vrij hard. Na enkele weken kan het zweertje spontaan verdwijnen, waardoor het lijkt alsof het vanzelf is opgelost. Maar schijn bedriegt. Na een week of twee breekt namelijk al het tweede stadium aan. In dit stadium gaat de bacterie zich via de bloedbaan verspreiden door het lichaam.

Wanneer dit ter sprake is, kan je last krijgen van een aantal verschillende symptomen; op het gehele lichaam kunnen rode vlekjes optreden, voornamelijk in de handpalmen en op de voeten. Ook deze vlekjes zullen na verloop van tijd verdwijnen, maar de bacterie zit er dan nog wel. Ook kan je last krijgen van een vervelende hoofdpijn, lichte verhoging of zelfs een griepgevoel krijgen. Ook is het mogelijk dat er spontane haaruitval optreed. Dit zijn kleine plukjes haar die ineens loslaten. Het zicht kan afnemen wegens ontstoken ogen.

Het is mogelijk via een bloedonderzoek je te laten testen op Syfilis. Dit gebeurt door bloedafname wat wordt opgestuurd naar een laboratorium. Ook is het mogelijk dat de arts een beetje vocht afneemt van het zweertje of blaasje. Ook is het een aanrader om meteen een HIV test af te leggen. Dit gebeurt ook via bloedafname en kan daarom beter gelijk worden meegenomen. Het duurt ongeveer een week voordat je de uitslag binnen hebt. In sommige gevallen kan uit het eerste onderzoek nog niets naar voren komen. Dan wordt je verzocht na een week of drie weer nogmaals een tweede onderzoek af te leggen. Na maximaal drie maanden na het seksuele contact kan met zekerheid worden vastgesteld of je geïnfecteerd bent met de bacterie die Syfilis veroorzaakt.

Wanneer je zwanger bent, kan tijdens de eerste zwangerschapscontrole worden onderzocht of de syfilisbacterie aanwezig is. Dit is van groot belang omdat de bacterie zich via de placenta kan overdragen op het kind. Het is daarom van groot belang dat je Syfilis op tijd behandeld, zeker wanneer je zwanger bent. De behandeling zal bestaan uit een aantal penicilline injecties. Het wordt afgeraden om tijdens de behandeling seksueel contact te hebben met je partner. Daarnaast is net als bij ieder andere Soa verstandig om al je partners te waarschuwen en op de hoogte te brengen.

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment