Schaamluis

Waarschijnlijk is schaamluis een van de minst gevaarlijke Soa’s die er zijn. Naast de vervelende jeuk en nodige irritatie die je ervan kunt krijgen, is er verder geen groot gevaar voor je gezondheid. Het zijn kleine parasieten die je in de meeste gevallen via lichamelijk contact worden overgebracht. Daarnaast is het ook mogelijk om schaamluis op te lopen door in aanraking te komen met besmette kleding of handdoeken. Daarom vallen ze wel onder de Soa’s maar zijn ze niet extreem gevaarlijk als bijvoorbeeld syfilis. Deze luis bevindt zich op ieder behaard deel van het lichaam maar niet op het hoofd zoals hoofdluis. Schaamluis voedt zich door bloed van de mensen en is makkelijk te constateren.

Wanneer je witte puntjes tussen het schaamhaar vindt, kun je met zekerheid vaststellen dat je eitjes hebt. De luizen zijn zelf ook goed te zien omdat ze tussen de een en drie millimeter groot zijn. Ze bewegen als kleine spinnetjes en zullen daarom niet onopgemerkt blijven. Gelukkig is de behandeling van schaamluis niet lastig of pijnlijk. In sommige gevallen is er sprake van een infectie, dan is het raadzaam eerst medisch advies in te winnen voordat je met de behandeling begint.

De behandeling van schaamluis bestaat uit een middel dat je bij de apotheek zonder recept kunt verkrijgen. Het is een speciaal middel tegen luis omdat water en zeep niet voldoende zijn tegen deze kleine beestjes. Wanneer je het middel op het aangedane schaamhaar smeert, zullen alle eitjes en luizen binnen twaalf uur dood zijn. Wanneer je hevige aanval hebt dan kun je de behandeling binnen een week nogmaals uitvoeren. Ongeveer twee weken nadat je het schaamluis hebt opgelopen zal je last krijgen van een jeukend gevoel in de schaamstreek. Dit komt omdat de luizen zich voeden met menselijk bloed. De luizen bijten in de huid en laten daarmee een blauw grijzige afdruk achter als gevolg van een kleine bloeduitstorting. Daarnaast is het ook mogelijk dat je in het ondergoed kleine rode of bruinige puntjes tegen komt. Dit zijn de uitwerpselen van de luizen en kun je doormiddel van het wassen van je kleding er zo weer uit krijgen.

Een behandeling kan maximaal twee weken duren. Het wordt aangeraden om kleding en ondergoed te wassen in de machine op een temperatuur van minstens zestig graden Celsius. Hierdoor zullen de meeste eitjes en andere luizen dood gaan. Wanneer je zeker wilt zijn dat alles weg is, kun je het ook laten stomen of chemisch reinigen. Schaamluis kan zich niet alleen nestelen in schaamhaar of andere behaarde lichaamsdelen, maar ook op de wenkbrauwen of wimpers. Wanneer hier schaamluis wordt geconstateerd, kan de arts dit verwijderen door de haartjes eruit te halen met een pincet. Het is niet aan te raden het middel van de apotheek te gebruiken op haren dichtbij of in het gezicht. Dit omdat het een irriterende werking op zowel de ogen, luchtwegen of de huid kan hebben. Wat je zelf kunt doen is het tweemaal daags insmeren van de wimpers met vaseline. Deze behandeling duurt dan tien dagen maar is vrij ongevaarlijk en kan jezelf uitvoeren.

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment