HIV

Een van de bekendste Soa’s is HIV. De volledige naam van deze soa is Human Immunodeficiency Virus. Nederland telt naar schatting ongeveer twintigduizend HIV-patiënten. HIV is een van de weinige soa´s waar nog geen goede behandeling voor bekend is. Dit zorgt ervoor dat HIV een van de weinige Soa´s is waaraan je kunt overlijden als je geen actie onderneemt. HIV is een virus dat bepaalde groepen witte bloedlichaampjes aanvalt. Hierdoor wordt je immuunsysteem zodanig ontregeld waardoor HIV is staat is zichzelf te vermenigvuldigen maar ook direct onbehandelbaar wordt.

Doordat HIV een aanval opent op de witte bloedlichaampjes, wordt niet alleen je immuunsysteem verstoord, maar ben je extra kwetsbaar voor andere virussen en ziektes. Het lichaam zal niet meer in staat zijn een tegenaanval uit te oefenen op de infectie, waardoor je ziek zult worden. Maar wanneer je snel medische hulp zoekt, kun je vaak veel baat hebben bij medicatie. Er zijn medicijnen zoals Peginterferon, Ribavirine die een remmende werking hebben op HIV. Sinds april 2012 worden er twee medicijnen aan het verzekeringspakket, dit zijn Boceprevir en Telaprevir.

Doordat er altijd nog teveel mensen zijn die HIV onder de leden hebben, zijn er op internet diverse websites te vinden waar je terecht kunt met al je vragen. Ook is er een speciale HIV vereniging Nederland waarbij je terecht kunt voor steun en informatie. Daarnaast organiseren zijn diverse bijeenkomsten per jaar om zaken als de medicatie en de aanpassingen in je levensstijl te vereenvoudigen. Vroeger gingen er meer mensen dood aan de gevolgen van HIV dat hedendaags, dit komt omdat er diverse medicijnen beschikbaar zijn. Deze zogenaamde HIV-remmers zorgen ervoor dat je weer opknapt en overlijden aan de gevolgen van HIV komt daarom ook steeds minder vaak voor.

HIV loop je alleen maar op door onveilig vrijen. Alle smoesjes van een handdruk, hoesten, kuchen zijn daardoor uitgesloten. Ook hoef je niet meteen ziek, zwak en misselijk te worden want dit komt bij veel patiënten die het niet doorhebben pas na enkele jaren. In het dagelijks leven hoef je eigenlijk niet echt aanpassingen te treffen, veel mensen passen veelal wel wat dingen aan in eetgedrag en sporten wat extra zodat ze zich fit en gezonder voelen. Ook op het werk hoeft er niets aangepast te worden, het enigste wanneer je wat voorzichtiger moet zijn, is met seksuele relaties.

Wanneer je HIV hebt, of denkt te hebben is dat vrij snel uit te zoeken aan de hand van een bloed onderzoekje. Veel mensen bestellen via het internet op stel en sprong een thuistest. Deze test alleen de antistoffen die in het lichaam zitten. Maar wanneer je pas net besmet bent, zal deze test dus geen goede uitslag geven. Veel huisartsen zijn daarom tegen de HIV thuistest en raden mensen aan met het vermoeden seropositief te zijn, contact op te nemen met de Soa-poli, GGD of de huisarts zelf. Het is helemaal niet verstandig thuis alleen een dergelijke test uit te voeren omdat er toch de nodige dingen besproken en geregeld moeten worden, dus kun je het beste maar meteen goed advies inwinnen.

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment