Genitale Wratten

Wanneer we spreken over het Humaan Papillomavirus oftewel HPV, dan worden daar vrijwel altijd Genitale wratten mee bedoeld. Het HPV is namelijk ook de veroorzaker van deze wratten, op de meestal wat ongemakkelijke plaatsen. Genitale wratten vallen ook onder seksueel overdraagbare aandoeningen. En komen meestal voor rondom de geslachtsdelen en anus. Naast de Genitale wratten is er ook een HPV variant die de veroorzaker is van baarmoederhalskanker. Maar de wratten zijn onschuldig en hebben geen relatie met het soort HPV dat baarmoederhalskanker veroorzaakt.

Het probleem van dit virus, is dat het zeer besmettelijk is. In de meeste gevallen wordt het overgedragen door direct contact met de geslachtsdelen, maar het kan ook door iets onschuldigs als een handdoek of de vingers. Daarnaast is besmetting van HPV niet altijd zichtbaar omdat de wratten niet altijd ontstaan en een infectie zonder klachten ontstaan. Hierdoor kun je dus HPV oplopen zonder er bewust van te zijn. Wanneer je als man zijnde in aanraking bent gekomen met het Papillomavirus, zul je de eerste weken of zelfs maanden niet veel merken.

Bij de meeste vrouwen zullen er wratten komen rond de anus of ingang van de vagina of ten hoogte van de schaamlippen. Bij mannen zullen ze op of rond de penis vormen en ten hoogte van de balzak. Daarnaast is er een mogelijkheid dat ze rond de anus zitten, maar dit houdt niet in dat er anaal seksueel contact is geweest. De wratten zijn namelijk net als de gewone variant erg besmettelijk. Het zijn voornamelijk kleinere wratten die daarna groeien en zichzelf uit te breiden. Veelal gaan ze gepaard met pijn, jeuk en irritatieklachten.

In tegenstelling tot andere Soa’s kan het bij Genitale wratten geen kwaad om ze niet te behandelen. Het voornaamste doel om genitale wratten te behandelen is vanwege cosmetisch oogpunt. Het kan geen kwaad om de genitale wratten te laten zitten, maar het kan een aantal jaren in beslag nemen voordat het compleet verdwenen is. Daarnaast is een antibioticum kuur wel aan te raden omdat het toch gaat om een virus of zelfs infectie. Daarnaast is de behandeling niet pijnlijk en kan deze na uitleg van medisch personeel zelf worden uitgevoerd.

De behandeling bestaat uit een zalf of een vloeistof, die enkele malen per week aangebracht moet worden. Daarnaast bestaat er een mogelijkheid om de wratten zelfs weg te laten branden of bevriezen met stikstof. Dit moet wel in overleg met de dokter en mag absoluut niet zelf gebeuren. Naast branden of bevriezen kan de arts ervoor kiezen om ze weg te snijden. Dit wordt meestal alleen gedaan als het om zogenaamde trossen gaat. Dit zijn meerdere wratten bij elkaar.

Net als bij de andere soa’s moet er natuurlijk wel melding worden gedaan bij uw partners waarmee u seksueel contact heeft gehad de afgelopen weken/maanden. Daarnaast is het ook een aanrader om te laten onderzoeken of er geen andere soa’s of bacteriën worden aangetroffen. Na de behandeling is het besmettingsgevaar nog zeer groot en word seksueel contact met de partner afgeraden om ervoor te zorgen dat hij of zij gespaard blijft.

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment