Chlamydia

Wanneer we in Nederland naar het aantal mensen kijken met een soa, zien we een groep van ongeveer honderd twintigduizend mensen. De grootste groep hiervan heeft de soa die beter bekend staat onder de naam Chlamydia. Ook Chlamydia is een soort infectie die wordt veroorzaakt door een bacterie. In het beginstadium is er niet veel merkwaardigs te zien of te voelen. Met name vrouwen kunnen langere tijd rondlopen met chlamydia zonder het in de gaten te hebben. Hierdoor is de kans op besmetting vaak erg groot.

Maar na een tijdje gaan de slijmvliezen ontsteken en krijg je bij de ontlasting een slijmerige afscheiding bij het urineren en/of een branderig gevoel, pijn in de onderbuik of bloedverlies. Naast het feit dat de meeste vrouwen de eerste paar weken niet in de gaten hebben, schijnt dit ook bij de mannen hetzelfde te zijn met Chlamydia. Bij de mannen zijn het veelal dezelfde verschijnselen als bij een blaasontsteking, maar na enkele weken komt hier een afscheiding bij de penis, slijmerig ontlasting en jeuk bij als klachten. Daarnaast kan de huid rood/wit en geïrriteerd aanzien.

Het is voor de gezondheid van groot belang dat vrouwen snel actie ondernemen nadat ze Chlamydia hebben vastgesteld, of het kleinste vermoeden hebben dat ze Chlamydia hebben opgelopen. Wanneer vrouwen chlamydia hebben opgelopen, kan deze via de urinebuis omhoog trekken richting de baarmoeder en uiteindelijk de eileiders bereiken. Wanneer dit het geval is, zal er een nare en zeer pijnlijke eileiderontsteking/infectie ontstaan. Vrouwen krijgen behoorlijke steken in de onderbuik en lopen het risico op een baarmoederlijke zwangerschap of zelfs onvruchtbaarheid.

Wanneer u er vroegtijdig bij bent en naar uw huisarts of soa-poli gaat, kunt u al deze klachten eenvoudig voorkomen door een antibioticum kuur. Hierdoor kan zelfs de eileiderontsteking in de meeste gevallen zonder problemen genezen.
Niet alleen bij de vrouwen kan de ontsteking omhoog trekken via de urinebuis, maar bij mannen is dit minder vaak het geval. Wanneer dit wel ter sprake is, zal er een infectie bij de zaadleiders terechtkomen en leiden tot een bijbalontsteking. Bij de mannen zijn de symptomen van Chlamydia gelijk als bij de vrouwen, daarnaast loopt de vruchtbaarheid van de man ook in gevaar. Het wordt dan ook voor de mannen aangeraden om snel medisch advies in te winnen bij de huisarts, GGD of soa-poli.

De behandeling van Chlamydia verloopt via een antibioticum kuur. De duur van deze kuur is afhankelijk van de plaats. Wanneer deze zich in de anus bevindt zal een kuur rond de drie weken duren. Daarnaast is een halfjaarlijkse controle van belang. Deze halfjaarlijkse controle is van belang omdat het afweersysteem geen antistoffen meer aanmaakt om chlamydia te bestrijden. Hierdoor kan je vrij gemakkelijk weer een nieuwe infectie oplopen.

Ook is het aan te raden wanneer je vaker van sexpartner wisselt, enige tijd geen seksueel contact meer te hebben totdat de chlamydia helemaal is verdwenen. Wanneer u chlamydia heeft geconstateerd is het noodzakelijk alle partners waarmee u seksueel contact heeft gehad van ten minste de afgelopen zes weken te informeren, te waarschuwen en te laten onderzoeken door de huisarts. Wanneer er bij deze partners niet wordt geconstateerd dat er Chlamydia is aangetroffen moet hetzelfde worden gehandeld naar uw partners van het afgelopen half jaar.

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment