SOA

Iedereen heeft er vast wel eens van gehoord, op school, voorlichtingscampagnes of bij de dokter. Juist we hebben het over Soa’s. De afkorting van SOA staat voor Seksueel Overdraagbare aandoening. De laatste jaren worden er steeds vaker campagnes, collectes en andere middelen gebruikt om geld in te zamelen voor geneesmiddelen en om voorlichting te geven over soa´s. Dit is hard nodig omdat er wereldwijd nog teveel mensen onnodig ziek worden en uiteindelijk zelfs overlijden aan de gevolgen van deze sluipmoordenaar. Dit komt omdat voornamelijk in de derde wereld landen weinig geld voor anticonceptiemiddelen, voorlichting en kennis beschikbaar is om het probleem tegen te gaan.

Ook in Nederland zijn er naar schatting nog ruim honderdduizend mensen die een SOA hebben. Daarnaast is er ook nog een kleine groep die wel een soa heeft, maar het niet weet. Zoals de meeste van ons weten is de kans om een soa op te lopen het grootst bij onveilig vrijen. Soa´s worden namelijk overgedragen door onder andere bloed en sperma. Maar wat de meeste mensen vergeten is dat ze ook overgedragen worden door contact bij de slijmvliezen van de mond vagina en anus. Het grote nadeel van soa´s is dat je er een kunt hebben zonder dat je het in de gaten zult hebben, hierdoor bestaat de kans dat je deze ook weer onopgemerkt doorgeeft omdat Soa’s besmettelijk zijn.

Naast onveilig vrijen, kun je een Soa ook oplopen door met een open wondje in contact te komen met andermans besmet bloed, door het aanbrengen van tatoeages of piercings. Dit laatste is alleen mogelijk wanneer het gereedschap niet goed gereinigd is en er dus sprake is van een onhygiënische situatie. Wanneer je zwanger bent en HIV, Hepatitis B, Syfilis, Chlamydia Herpes Genitalis of Gonorroe hebt is er een zeer groot risico dat je kind ook besmet is met de soa. Dit komt omdat deze soa´s worden overgedragen van moeder op kind.

Wanneer je denkt dat je een Soa hebt, kun je het beste medisch advies van een dokter inroepen. Op internet zwerven veel testen met vragen, maar de uitslag geeft geen waterdichte garantie. Een dokter kan een bloedonderzoek doen en andere medische handelingen verrichten waardoor de uitslag betrouwbaar is. Daarnaast kan de dokter direct passende behandelingen of medicatie voorschrijven.
Omdat het voor de meeste toch als een “vervelend” onderwerp wordt beschouwd, is het ook mogelijk naar een soa-poli te gaan. Hier zitten artsen die gespecialiseerd zijn op het gebied van Soa’s.

Zij kunnen je ook goed informeren en een behandeling voorschrijven. In heel Nederland zijn er op dit moment eenenzestig poli’s beschikbaar. Met behulp van het internet kun je dus snel en anoniem een poli bij jou in de buurt zoeken. Om er zeker van te zijn kun je van te voren een afspraak plannen, zo weet je in ieder geval dat je geholpen wordt. Doordat er discreet wordt omgegaan met je gegevens hoef je niet bang te zijn dat straks iedereen op de hoogte is van je bezoek aan een van de verschillende Soa-poli’s.

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment