Menstruatie

Een zeer belangrijk onderdeel van de ontwikkeling die meisjes doormaken wanneer zij in de pubertijd terecht komen, is hun eerste menstruatie. Dit zal tussen de 12 en vijftien jaar liggen voor de meeste. Wanneer je ongesteld bent, komt er eitje vrij, dit heet de eisprong. Het eitje zal dan van de eierstok naar de eileider gaan richting de baarmoeder. In deze periode kan je zwanger raken, niet dat de meeste dat al willen op dergelijke leeftijd. Tijdens deze eisprong kan het eitje bevrucht raken. De baarmoederwand zal dan een vlies bloed en slijm produceren waarin het eitje zich kan nestelen.

Wanneer het eitje niet bevrucht raakt, wat in de meeste gevallen zo is, dan wil het lichaam dat bloed en slijmvlies natuurlijk weer kwijt. Daardoor ga je menstrueren, om zo op een natuurlijke manier van het goedje af te komen. Deze periode heet menstruatie of ongesteldheid en komt een keer per maand voor.

De menstruatie komt aan het einde van iedere cyclus weer terug. Een normale cyclus duurt meestal tussen de 21 en 41 dagen. Het is per vrouw weer afhankelijk hoelang ze ongesteld blijven. Meestal is dit een dag of vijf, maar dit kan ook korter of zelfs langer zijn.
Menstruatie en de gehele cyclus blijft ongeveer tot halverwege de vijftig bij de meeste vrouwen. Dan komt de overgang en stopt dit. De meeste (jonge) vrouwen vinden de eerste paar dagen altijd het pijnlijkste, dit komt omdat er dan het meeste bloed verlies optreedt. Daarna zakt het af, en zal de nieuwe periode beginnen. Tot en met de vijfentwintig zijn de eitjes van de beste kwaliteit, daarna worden ze zwakker.

Bij de meeste vrouwen gaat de menstruatie gepaard met andere klachten. Deze zijn in de meeste gevallen buikpijn, hoofdpijn, krampen, stemmingswisselingen en vermoeidheidsklachten. Sommige kunnen ook last krijgen van een verhoogd irritatielevel. De menstruatie hoort er eenmaal bij, en tot en met je vijfenvijftigste ontkom je er niet aan. Dus tot die tijd is het maar het beste om het zo gemakkelijk mogelijk te maken. Helaas lukt dit niet altijd. Ook zijn er mensen die overgevoelig zijn, veel huilbuien of zelfs depressief raken. Deze mensen hebben meestal last van het Premenstrueel syndroom, beter bekend als P.M.S. Dit syndroom komt bij ongeveer vier tot tien procent van de jonge vrouwen tussen de 15 en 45 jaar voor.

Menstruatie kun je nu eenmaal niet uitzetten, dus is het handig je er vast op voor te bereiden wanneer je weet dat het weer “die tijd van de maand”wordt. Je kunt vast maandverband in je toilettas stoppen of een tampon. Maandverband leg je in je ondergoed en een tampon draag je inwendig. Alle twee hebben ze wel dezelfde functie, namelijk het bloed en slijm opvangen wat je gedurende de dag verliest. Maandverband moet je eens zes uur vervangen, en een tampon per vier uur. Het voordeel van een tampon is dat je deze inwendig draagt en dus gewoon kan zwemmen en andere bezigheden zonder er last van te hebben. Maar natuurlijk ben je zelf vrij om te kiezen welk middel je gebruikt.

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment